Ρομποτικός εξω-σκελετός «ξανασηκώνει» ασθενείς με κινητικά προβλήματα.

Ένας ρομποτικός εξω-σκελετός που θα προσδένεται στο σώμα των ασθενών με κινητικά προβλήματα, ξαναδίνοντας τους την δυνατότητα να βαδίζουν, θα γίνει διαθέσιμο στο κοινό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε η κινεζική εταιρία Fourier Intelligence που παρουσίασε το εξωσκελετό στην Σανγκάη.

Το Fourier X1 ζυγίζει 20 κιλά και προορίζεται για ανθρώπους με προβλήματα στην κίνηση – είτε εκ γενετής είτε εξαιτίας κάποιου ατυχήματος (π.χ τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη) ή κάποιου άλλου προβλήματος υγείας (εγκεφαλικό, παράλυση κ.α).

Όπως εξήγησε ο CEO της εταιρίας Γκου Τχιέ, στόχος της Fourier Intelligence είναι να κατεβάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την τελική τιμή του εξωσκελετού, ώστε να γίνει «πραγματικά, οικονομικά προσιτό» σε όσους το έχουν ανάγκη. Η τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί στα 60.000-65.000 δολάρια, την ώρα που τα φτηνότερα και λιγότερα εξελιγμένα μοντέλα που κυκλοφορούν για την ώρα, πωλούνται στα 100.000 δολάρια.

Κατά την παρθενική επίδειξη του πρωτότυπου X1, τόσο ο Τχιε όσο και η επιστημονική ομάδα της Fourier κατέδειξαν τα σημεία στα οποία το εξωσκελετός επιτρέπει στους ασθενείς να περπατούν αλλά και να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σκάλες.

Οι μπαταρίες του X1 εξασφαλίζουν αυτονομία εφτά ωρών στους τέσσερις κινητήρες του.

Με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο να αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα (80 εκατ. Μόνο στην Κίνα), η αγορά τέτοιων ρομπότ αναμένεται να γνωρίσει άνθηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020, εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, κυριολεκτική ελευθερία κινήσεων.

Πάνος Σάκκας
Πηγή: SKAI.gr

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου