Σημαντική ανακάλυψη της NASA στην ατμόσφαιρα του Άρη


Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, ερευνητές της NASA έχουν εντοπίσει ατομικό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του Άρη, χάρη στο Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), το οποίο πετά πάνω σε ένα αεροπλάνο 13,7 χιλιόμετρα (45.000 πόδια) πάνω από τη Γη.

Τα άτομα οξυγόνου βρέθηκαν στην Αρειανή ανώτερη ατμόσφαιρα – γνωστή ως μεσόσφαιρα – και η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να προσδιορίσουν πώς τα αέρια διέφυγαν από τον κόκκινο πλανήτη εδώ και πολύ καιρό. Αν και αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό για την κατανόηση μας για τον Άρη – το δυνητικό νέο σπίτι της ανθρωπότητας – οι ερευνητές βρήκαν μόνο το ήμισυ από την ποσότητα του οξυγόνου που αναμενόταν, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των μεταβολών στην ατμόσφαιρα.Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε ατομικό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του Άρη ήταν κατά τη διάρκεια των αποστολών Viking και Mariner της δεκαετίας του 1970. Γιατί λοιπόν μια τέτοια μεγάλη διαφορά; Λοιπόν, υπάρχει πραγματικά κάτι που μπορούμε να κατηγορήσουμε για αυτό: τον γαλάζιο ουρανό της Γης.

«Το ατομικό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί,» δήλωσε η Pamela Marcum, μια επιστήμονας του προγράμματος SOFIA. «Για να παρατηρήσουν τα πολύ-υπέρυθρα μήκη κύματος που χρειάζονται για την ανίχνευση ατομικού οξυγόνου, οι ερευνητές θα πρέπει να είναι πάνω από την γήινη ατμόσφαιρα και να χρησιμοποιούν πολύ ευαίσθητα όργανα, σε αυτή την περίπτωση ένα φασματόμετρο. Το SOFIA παρέχει και τις δύο αυτές δυνατότητες.»


Οι ερευνητές ήταν σε «πόλεμο» με τον ουρανό της Γης για δεκαετίες τώρα, επειδή είναι πυκνός και αρκετά υγρός ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να δει κανείς με ακρίβεια το Σύμπαν που βρίσκεται πέρα από αυτόν. Έτσι, για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα σωρό λύσεις (όπως να το να δημιουργήσουν ψεύτικα άστρα με γιγαντιαία λέιζερ), από όπου και το SOFIA προέρχεται.


Το SOFIA είναι βασικά ένα γιγαντιαίο αεροπλάνο – ένα αεριωθούμενο Boeing 747SP – με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, διαμέτρου 254 εκατοστών (100 ιντσών) πάνω σε αυτό που μπορεί να πετάξει πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας της Γης για να παράσχει μια σαφή εικόνα.


Έχοντας ένα τέτοιο πλεονέκτημα, εκτός από τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που έχει σχεδιαστεί για να «αγνοήσει» την ατμόσφαιρα της Γης, έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα των επιστημόνων να κάνουν τους υπολογισμούς τους.

Ενώ η ομάδα δεν έχει δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με το πόσο ατομικό οξυγόνο υπάρχει στην Αρειανή μεσόσφαιρα, αναφέρουν ότι ήταν χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν. Εξαιτίας αυτού, η ομάδα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το SOFIA για να μετρήσει και άλλες περιοχές του πλανήτη για να εξασφαλίσει ότι το ποσό αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα από απλές παραλλαγές στην ατμόσφαιρα.

Με άλλα λόγια, πρέπει να περιμένουμε τα πλήρη αποτελέσματα, αν και είναι εξαιρετικά συναρπαστικό ότι ίσως κάποτε να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε σε Γη τον Κόκκινο Πλανήτη.

thecuriosityofcat
ΠΗΓΗ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου