Το παραδέχονται: Τα ρομπότ έρχονται να πάρουν τις δουλειές μας!


Μπορεί στην Ελλάδα να τάζουν ανάπτυξη αν γίνουν περικοπές στο δημόσιο, στρέφοντας έτσι τις κοινωνικές ομάδες τη μια ενάντια στην άλλη, αλλά ο πραγματικός εχθρός είναι προ πυλών, για να δημιουργήσει παγκόσμια μεγαλύτερες στρατιές ανεργίας


Μερικοί από τους «πλουσιότερους, ευφυέστερους και ισχυρότερους» ανθρώπους στον κόσμο είχαν ένα μήνυμα να μεταφέρουν σε εμάς καθώς συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν επείγοντα παγκόσμια θέματα: Έρχονται τα ρομπότ!

Στην Παγκόσμιο Συνέδριο του Ιδρύματος Milken στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, τουλάχιστον τέσσερις συζητήσεις εως τώρα είχαν ως θέμα την τεχνολογία που υποκαθιστά εργασίες σε τομείς από τις αγορές έως την εξόρυξη – και, το σημαντικότερο, δουλειές.

“Τα περισσότερα οφέλη που βλέπουμε από την αυτοματοποίηση σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα και λιγότερα σφάλματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις όντως μειώνει και τις θέσεις εργασίας”, είπε 
χθες σε συζήτηση ο Μάικλ Τσούι, συνεργάτης του Ιδρύματος McKinsey Global.

Το τετραήμερο συνέδριο, που ξεκίνησε την Κυριακή, το παρακολουθούν 3.500 άτομα μόνο με πρόσκληση. Το θέμα του είναι “Το μέλλον της ανθρωπότητας”.

Η τεχνολογία δεν έχει απλώς εξαλείψει τις χαμηλόμισθες δουλειές που απαιτούν λίγα προσόντα, είπαν μερικοί από τους 700 ομιλητές. Αναφέρθηκαν σε ρομπότ που οδηγούσαν φορτηγά σε μερικά ορυχεία της Αυστραλίας, σε δικηγορικά προγράμματα για εταιρείες τα οποία αντικαθιστούν προσωπικό με μεταπτυχιακές σπουδές που εξετάζουν χιλιάδες εγγράφων πριν από δίκες, και, στην Γουόλ Στριτ, την αυτοματοποίηση εργασιών που προηγουμένως διεκπεραιώνονταν από τραπεζίτες με πτυχία MBA ή με ντοκτορά.

“Οποιουδήποτε η εργασία αφορά τη μεταφορά στοιχείων από ένα λογιστικό φύλλο σε άλλο (…), αυτό θα αυτοματοποιηθεί”, είπε ο Ντάνιελ Νάντλερ, διευθυντής της εταιρείας ανάλυσης χρηματοοικονομικών στοιχείων Kensho, η οποία ανήκε εν μέρει στον όμιλο Goldman Sachs. “Η Goldman Sachs θα εξακολουθεί να υπάρχει σε 10 χρόνια, η JP Morgan επίσης”, είπε, αναφερόμενος στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, “απλώς θα είναι πολύ πιο αποδοτικοί όσον αφορά τη λειτουργική απόδοση και τον αριθμό υπαλλήλων”.

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν απολύσει δεκάδες χιλιάδων άτομα τα τελευταία χρόνια καθώς επιχειρήσεις όπως η διαπραγμάτευση ομολόγων έχουν γίνει λιγότερο κερδοφόρες. Υπό την τεράστια πίεση από επενδυτές να βελτιώσουν τα κέρδη τους αλλά χωρίς να μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις τους κατά πολύ, οι τράπεζες συνεχώς στρέφονται στην τεχνολογία για να μειώσουν το κόστος τους.

Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup τον Μάρτιο, εργαζόμενοι στον χρηματοοικονομικό τομέα θα έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες, καθώς, όπως προέβλεψε η έκθεση, οι θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα θα μειωθούν κατά 30% στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.

Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις προέβλεψαν ότι η επιρροή της τεχνολογίας θα γίνει αισθητή πολύ πιό πέρα από την Γουόλ Στριτ. Ο Μάρτιν Φορντ, συγγραφέας και επιχειρηματίας, ισχυρίστηκε ότι ενώ η οικονομία που βασίζεται σε μη μόνιμο προσωπικό έχει δημιουργήσει προσωρινές δουλειές για ελεύθερους επαγγελματίες, το επόμενο βήμα θα είναι να τις καταργήσει. Ως παράδειγμα έδωσε την υπηρεσία ταξί Uber, η οποία επενδύει μεγάλα ποσοστά στην κατασκευή αυτοκινήτων τα οποία δεν χρειάζονται οδηγό.

Ο Ντέιβιντ Σίγκελ, συνδιευθυντής της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου Two Sigma, επέρριψε στην τεχνολογία την ευθύνη για τα προβλήματα εισοδήματος που έχουν οδηγήσει σε πολιτικές αναταραχές παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. “Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες στασιμότητας των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης είναι ουσιαστικά τα έξυπνα προγράμματα υπολογιστών”, είπε ο Σίγκελ κατά τη διάρκεια μιάς συζήτησης περί της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Facebook ετοιμάζεται να “ξεφορτωθεί” όλους τους εργαζόμενους του

facebook
Το Facebook είναι μια τεράστια επιτυχής εταιρεία που χρησιμοποιεί λογισμικό για να πείσει τους χρήστες του να δώσουν περιεχόμενο που να μπορεί να “μοιραστεί” και σε άλλους χρήστες, οι οποίοι, συμμετέχοντας στο περιεχόμενο θα δημιουργήσουν περισσότερα κλικς σε μια διαφήμιση, ή τουλάχιστον θα δημιουργούν περισσότερο περιεχόμενο για το Facebook.
Η εταιρεία πρόσφατα προσέλαβε εργαζόμενους να συλλέξουν υλικό από τους χρήστες και να αναπτύξουν ένα ακόμα πιο πολύπλοκο λογισμικό αυτόματης συλλογής των θεμάτων και ιστοριών που δημοσιεύσουν οι χρήστες.
Σύμφωνα με το recode.net πολλοί από αυτούς τους υπαλλήλους εγκατέλειψαν τις θέσεις τους γιατί ένιωθαν ότι κάτι δεν πάει καλά:
Πολλοί πρώην υπάλληλοι υποψιάζονται ότι τελικός στόχος του Facebook είναι να αντικαταστήσει τους ανθρώπινους επιμελητές της με ένα ρομποτικό. Οι πρώην επιμελητές, όταν έδωσαν συνέντευξη για τη δουλειά, άρχισαν να αισθάνονται ότι ο σκοπός είναι η κατάρτιση μια μηχανής, η οποία θα πάρει τελικά τη δουλειά τους. Οι διαχειριστές άρχισαν να αναφέρονται σε μια «απλοποιημένη διαδικασία» στις συνεδριάσεις. Πρώην επιμελητής αναφέρει: «Νιώθαμε σαν να ήταν μέρος ενός πειράματος και όσο ο αλγόριθμος γινόταν καλύτερος, υπήρχε μια αίσθηση ότι θα ερχόταν η στιγμή για να αντικατασταθούν οι άνθρωποι».
Θεωρίες συνωμοσίας; Ανησυχία χωρίς λόγο; Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το Φόρουμ των ισχυρών του κόσμου που γίνεται στο Νταβός: Τα ρομπότ θα «κλέψουν» πάνω από 5 εκατ. θέσεις εργασίας σε μια πενταετία.

Και στο μεταξύ μας βάζουν να τρωγόμαστε μεταξύ μας ποιος πρέπει να χάσει τη δουλειά του για να έχει ο άλλος δουλειά…

Ωραία, το μετέφεραν το μήνυμα, εμείς τι θα κάνουμε; Θα στέλνουμε τα παιδάκια μας να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς; Θα αγοράζουμε ρομποτικά γκατζετάκια; Θα πηγαίνουμε βόλτα με το λεωφορείο χωρίς οδηγό; Θα πάμε να φάμε στα εστιατόρια που λειτουργούν χωρίς προσωπικό;

Το σκεπτικό των Ιλλουμινάτι είναι «εμείς σας τα λέγαμε, αλλά εσείς δεν κάνατε τίποτα». Γι’ αυτό και η τόση πληροφόρηση μέσω του ίντερνετ και των ταινιών του Χόλιγουντ. Το παίζουν θεοί και περιμένουν πως θα αντιδράσει το “ανθρώπινο γένος”!
nea.allnewz.gr

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου