Πως η Ελλάδα υποβοηθά την Τουρκία να πάρει το μισό Αιγαίο


Οι Τούρκοι δεν σταματούν, αν δεν τους σταματήσεις. Η Άγκυρα επανέρχεται και με NAVTEX, η οποία στην ουσία δεν ισχύει, δεσμεύει εκ νέου περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου τον Μάιο και τον Ιούνιο για να κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Το ερώτημα, που αυθόρμητα γεννιέται στο μυαλό μας, είναι το γιατί η Αθήνα ανέχεται τέτοια συμπεριφορά και δεν αντιδρά στην καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνών κανόνων.

Να σημειωθεί πως η Τουρκία δεν έχει κατοχυρωμένο δικαίωμα έκδοσης NAVTEX.

Ωστόσο οι Τούρκοι, με την σιωπηλή αποδοχή του ΝΑΤΟ και την μη ουσιαστική αντίδραση της Ελλάδας, έχει κατορθώσει να κερδίσει μια άτυπη ανοχή και να κατοχυρώσει με αυτό τον τρόπο δικαιώματα για μελλοντική χρήση. Δημιουργεί δηλαδή de facto Καταστάσεις, οι οποίες αργότερα μπορούν να μετατραπούν σε de jure.

Στο Αιγαίο η περιοχή ευθύνης για την έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία από τους σταθμούς εκπομπής του Ηρακλείου και της Λήμνου και όχι στην Τουρκία.

Ωστόσο, από το 2008 η γείτονα όρισε από μόνη της service area στο Αιγαίο, και υπάρχει επικάλυψη με την περιοχή που ανήκει στην ελληνική αρμοδιότητα. Η περιοχή ευθύνης της Τουρκίας δεν έχει εγκριθεί από τον IMO. Έτσι, οποιαδήποτε NAVTEX που εγκρίνει, στερείται ισχύος.

Πάρα ταύτα, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει και συστάσεις στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, καταγράφεται μια σιωπηρή αποδοχή της τουρκικής επιθετικότητας, δημιουργώντας νομικά ερείσματα, έτσι ώστε η Άγκυρα να επικαλείται ότι έχει τον έλεγχο περιοχών του Αιγαίου.

Με την πρόσφατη ψευδο-NAVTEX 329/16 που εξέδωσε από την Σμύρνη, η Τουρκία δεσμεύει τώρα περιοχές μεταξύ Σκύρου, Ψαρών, Εύβοιας και Άνδρου, για άσκηση με πραγματικά πυρά, σε σημείο που εφάπτεται στο Πεδίο Βολής Άνδρου και είναι γνωστό ότι από 1η Ιανουαρίου είναι ενεργοποιημένο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
prisonplanet.gr

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου