Τα drones στην υπηρεσία της τρομοκρατίας;

drone-bomb
Γράφει ο
Βασίλειος Χαλβατζής, Σύμβουλος Ασφαλείας
Κατά την διάρκεια προγραμματισμένης συνάντηση της ομάδας ΚΟΜΠΡΑ (Ομάδα σχεδιασμού και αντιμετώπισης θεμάτων ασφαλείας) ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron δήλωσε ότι αναμένεται ο σχεδιασμός και η εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών με την χρησιμοποίηση drones για την διασπορά χημικών ή βιολογικών όπλων, των λεγομένων ‘’βρώμικων όπλων΄΄. Ο φόβος αυτός έρχεται να επιβεβαιωθεί από την στιγμή όπου τα drones είναι εύκολο να αποκτηθούν, χρησιμοποιούνται ευρέως και μπορούν να μεταφέρουν ραδιενεργά υλικά για να προσβάλλουν συγκεντρώσεις ατόμων σε μεγάλες πόλεις, καθιστώντας αυτές ακατοίκητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Στην 4η Συνάντηση Πυρηνικής Ασφάλειας διεξήχθησαν πολεμικά παίγνια με σενάρια πυρηνικές και ραδιοβιολογικές προσβολές με την συμμετοχή αξιωματούχων και στρατιωτικών. Πιο συγκεκριμένα σενάριο κάλυπτε την κλοπή ραδιενεργού υλικού από ιατρικές εγκαταστάσεις και την πώληση του σε εξτρεμιστές. Ο κος Κάμερον τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση και προσοχή στην ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων και μάλιστα έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός εκπαιδεύεται στην κατάληψη και αφόπλιση πυρηνικών και ‘’βρώμικων’’ όπλων.              
Μια ‘’βρώμικη βόμβα’’ είναι ένας απλός μηχανισμός. Περιλαμβάνει μια ποσότητα συμβατικής εκρηκτικής ύλης, όπως το ΤΝΤ, εμποτισμένο ή ξεκασμένο με ραδιενεργό υλικό. Οι ανθρώπινες απώλειες ή οι τραυματισμοί δεν θα προκληθούν κατά την έκρηξη της εκρηκτικής ύλης αλλά και με την διασπορά των ραδιενεργών υλικών. Τα ραδιενεργά υλικά δημιουργούν ιονισμένη ραδιενέργεια που καταστρέφει – νεκρώνει τον ανθρώπινο ιστό και προκαλεί καρκινικούς όγκους. Σε περίπτωση που δεν προκληθούν απώλειες το ψυχολογικό αποτέλεσμα στον πληθυσμό, όπως και η διατάραξη της οικονομικής ζωής θα έχει μεγάλες επιπτώσεις. 
Αναφορικά στην κατασκευή και πυροδότηση ενός βρώμικου όπλου από μια τρομοκρατική οργάνωση απαιτείται η απόκτηση ραδιενεργών υλικών μέσα από παράνομα ή όχι κανάλια διακίνησης. Το αμερίκιο 211, το καλιφόρνιο 090, το κέσιο 137, το κοβάλτιο 60, το ιρίδιο 192, το πλουτώνιο 238, το πολώνιο 210, το ράδιο 226 και το στρόντιο 90 αποτελούν ισότοπα για την παρασκευή ραδιολογικών απειλών.
Όσον αφορά στα drones δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει η ασφάλεια του Λευκού Οίκου από την πτήση τέτοιων συσκευών. Ένα τετραπτέρυγο κατευθυνόμενο όχημα τύπου “quadcopter” πέταξε πάνω από τη νότια πλευρά του Λευκού Οίκου το 2015, χωρίς την ενεργοποίηση των συναγερμών, πλήν όμως εντοπίστηκε από έναν αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών. Η συσκευή στη συνέχεια προσέκρουσε στο έδαφος, προκαλώντας την ενεργοποίηση του συναγερμού και την σφράγιση των εγκαταστάσεων μέχρι οι πράκτορες να προσδιορίσουν ότι η περιοχή είναι ασφαλής. Δράστης ένας αμερικανός πολίτης που ισχυρίστηκε στις αρχές ότι είχε λανθασμένα πετάξει το ιπτάμενο όχημα το οποίο συνετρίβη στο Λευκό Οίκο. Αντίστοιχο περιστατικό συνέβει κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο Λονδίνο το 2015, όπου το τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο όχημα πέταξε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο στο κατάμεστο γήπεδο.
  Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν από καιρό μελετήσει τους τρόπους που οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα ιπτάμενα αεροσκάφη για να πλήξουν  πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών σταθμών και των στρατιωτικών βάσεων.
Ωστόσο το τελευταίο δε μήνα, μάλιστα δε μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε αεροδρομίο, σταθμό του μετρό αλλά και το περιστατικό με τον φύλακα ασφαλείας σε πυρηνικό σταθμό του Βελγίου πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που αναφέρουν ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι μια δύσκολη υπόθεση και προειδοποιούν για την λήψη μέτρων. 

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου