ΟΙ ΔΥΟ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ! Έκτακτα μέτρα για την Αθήνα, κούρεμα χρέους από τους Ευρωπαίους


Θέση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Θεσμών πήραν οι Αμερικανοί και συγκεκριμένα το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ τασσόμενο με την πλευρά του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα  ο  Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νάθαν Σιτς  μιλώντας σε αρμόδια οικονομική επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια του ΔΝΤ μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει τις ζητούμενες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις διαδικασίες δανεισμού που χορηγεί το Ταμείο στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Αμερικανός Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ έριξε σήμερα και μία «βόμβα» που αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις.  Μιλώντας στην ίδια επιτροπή συντάχθηκε πλήρως με την θέση του ΔΝΤ ότι το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα  ξεπερασμένο και πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Συγκεκριμένα  δήλωσε «ότι το Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει την επιμονή του ΔΝΤ ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να αναδιαρθρωθεί/αναμορφωθεί για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο με περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές».

Αυτό μεταφράζεται ότι πλέον η Αμερική στηρίζει ανοιχτά στην κόντρα του με την Ευρώπη το ΔΝΤ και την θέση του Ταμείου για επικαιροποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε η Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι και η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση και μέτρα ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ προβαίνει σε μία τέτοια δήλωση στήριξης του ΔΝΤ με σημείο αναφοράς την ανάγκη κατ᾽ουσίαν ενός νέου μνημονίου για την Ελλάδα, στον αντίποδα των όσων δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι «πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι το καλοκαίρι»    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου