Εμπειρογνώμονας: Η Ρωσία μπορεί να απαντήσει με «Ισκαντέρ» σχετικά με την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


ΜΟΣΧΑ, 29 Απριλίου  - RIA Novosti. Η Ρωσία, με την ενδεχόμενη προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί  να ενισχύσει τις δυνάμεις της  στα βορειοδυτικά, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για το  τακτικό σύστημα «Ισκαντέρ-Μ' και θα εξοπλίσει τα πλοία και τα υποβρύχια της με πυραύλους 'Caliber' στον στόλο  της Βαλτικής , είπε ο  εμπειρογνώμονας στο RIA Novosti σε  συνέντευξη την Πέμπτη.


Έτσι σχολίασε τα λόγια του Ρώσου υπουργού  Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως είπε  σε μια συνέντευξη του στην  σουηδική έκδοση του 'Dagens Nyheter' [1], ότι στην περίπτωση της Σουηδίας που ενταχθεί  στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό με  στρατιωτικά -τεχνικά  μέτρα στα βόρεια σύνορά της.

"Caliber" και  "Iskander"

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού "Εθνική άμυνα", ένα μέλος του κοινοτικού συμβουλίου και  του Υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ  Korotchenko, είπε ότι
πρώτη και κύρια απειλή για τη Ρωσία μπορεί να εκπροσωπούν τα αντικείμενα των στρατιωτικών υποδομών της Σουηδίας, όπως αεροδρόμια, ναυτικές βάσεις, τα  κέντρα των ηλεκτρονικών πληροφοριών, τα οποία μπορούν να απασχολούνται από τις  συμμαχικές  δυνάμεις  στην Ευρώπη με  πιθανές επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας. Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι πιθανοί στόχοι για το ρωσικό στρατό.

«Υπό το πρίσμα της πιθανής εισόδου της Τουρκίας στο  ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει την ενίσχυση των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στα βορειο-δυτικά, καθώς και την ενημέρωση της  δύναμης  μάχης του στόλου της Βαλτικής, λόγω της ένταξης της με πλοία επιφανείας και υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους cruise, με βάση  την θάλασσα στην κατηγορία των' Caliber '-  είπε ο ο συνομιλητής του πρακτορείου.

Ο Korochenko εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσει  και να αναπτύξει άλλη μια  ταξιαρχία πυραύλων εξοπλισμένους με συγκροτήματα επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων 'Iskander-M' στη Δυτική Στρατιωτική περιοχή, καθώς και την επέκταση στο έδαφος  της περιοχής του Καλίνινγκραντ συγκροτημάτων  με  παράκτιους εκτοξευτές  'Bastion'.

Υποβρύχια περιπολίας

Παρόμοια με την άποψη αυτή συμμερίζεται και η πρόεδρος της Ακαδημίας γεωπολιτικών προβλημάτων, Konstantin Sivkov, σημειώνοντας ότι η απόφαση της Στοκχόλμης για την ένταξη της  στην συμμαχία θα αναγκάσει την   Μόσχα να  οργανώσει  στη Βαλτική  υποβρύχιες περιπολίες του στόλου της.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για την ενίσχυση στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας δεν είναι απίθανο να αναπτύξει επιπλέον την συγκέντρωση στρατευμάτων , που θα  υπερβαίνει  σε μέγεθος τις  δύο ταξιαρχίες πεζικού.

'Εκεί (στη δευτερεύουσα ζώνη ψύξης -. Ed) μπορεί να αναπτυχθούν  σχηματισμοί τεθωρακισμένων,  μηχανοκίνητων και μονάδων  πεζικού με  αντιαεροπορικούς πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη. -
Θα μπορούσε να έχει δύο ομάδες υποβρυχίων που θα οργανώσουν υποβρύχιες περιπολίες για τον στόλο της στη Βαλτική», - πιστεύει  εμπειρογνώμονας.

Πρόσφατα, η Συμμαχία έχει αυξηθεί δραματικά την παρουσία της κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις χώρες της Βαλτικής, όπου έκανε  αρκετές μεγάλες ασκήσεις. Στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ.

αναφορές
↑ έκδοση του «Dagens Nyheter»
   (http://fokus.dn.se/lavrov/)


http://ria.ru


    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου