ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΓΗ


Ενέργεια που θα παράγεται με φωτοβολταϊκά πάνελ στο διάστημα και θα μεταδίδεται ακαριαία στην επιφάνεια της Γης μέσω μικροκυματικής ακτινοβολίας, οραματίζονται Ιάπωνες επιστήμονες της JAXA, που κατάφεραν ήδη να μεταδώσουν με ασύρματο τρόπο ηλεκτρισμό σε απόσταση 55 μέτρων θέτοντας σε λειτουργία έναν ηλεκτρικό βραστήρα. 

Για τους ίδιους ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και μετάδοσης της “διαστημικής ενέργειας” θα είναι εφικτό ως το 2040, απαλλάσοντας την Ιαπωνία από τον εφιάλτη των πυρηνικών εργοστασίων.

Του Γιώργου ΣτάμκουΤον Μάρτιο του 2015 Ιάπωνες επιστήμονες, που εργάζονται για λογαριασμό της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), αποκάλυψαν πως κατάφεραν να μεταδώσουν επιτυχώς ηλεκτρισμό ασύρματα μέσω του αέρα. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες της JAXA κατάφεραν να μεταφέρουν με ασύρματο τρόπο 1,8 κιλοβάτ (KW) ηλεκτρικής ενέργειας σε απόσταση 55 μέτρων στον αέρα με τη μορφή μικροκυματικής ακτινοβολίας και να ενεργοποιήσουν έτσι έναν ηλεκτρικό βραστήρα. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατάφερε να στείλει σχεδόν δύο κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μικροκυμάτων σε ένα μικρό στόχο, χρησιμοποιώντας μια συσκευή ελέγχου μεγάλης κατευθυντικότητας», δήλωσαν οι επιστήμονες της JAXA. Αυτή η δέσμη του ηλεκτρισμού μεταδόθηκε με εξαιρετική ακρίβεια, κάτι που δείχνει πως αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ευρύτερη κλίμακα.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα η Mitsubishi Heavy Industries ανακοίνωσε πρόσφατα πως ερευνητές της έχουν καταφέρει να μεταδώσουν επιτυχώς περίπου 10 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα δέκτη που βρίσκονταν σε απόσταση πάνω από πεντακόσια μέτρα. Αυτά τα επιτυχημένα πειράματα των Ιαπώνων ανοίγουν το δρόμο για μια νέα γενιά τεχνολογίας που θα μεταδίδει με ασύρματο τρόπο τον ηλεκτρισμό που θα παράγεται π.χ. στο διάστημα και θα μεταδίδεται στη Γη, όπου και θα καταναλώνεται.Το σχέδιο των Ιαπώνων είναι τολμηρό και φιλόδοξο για το μέλλον. Αποσκοπεί στην αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για την παραγωγή ηλεκτρισμού στο διάστημα και την ασύρματη μετάδοσή της, μέσω μικροκυμάτων, στη Γη.Συγκεκριμένα τεράστια φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετημένα στο διάστημα, σε γεωστατική τροχιά γύρω από τη Γη (σε 22.000 μίλια απόσταση), θα μπορούν να εκμεταλλεύονται απρόσκοπτα την ηλιακή ενέργεια και να παράγουν αδιάκοπα ηλεκτρισμό, ο οποίος στη συνέχεια θα μπορεί να μεταδίδεται μικροκυματικά και με ελάχιστες απώλειες στο έδαφος του πλανήτη μας. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος θα είναι ότι θα μπορεί να παράγει συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια στο διάστημα, δίχως να επηρεάζεται από τους κύκλους ημέρας-νύχτας ή συννεφιάς, και θα μπορεί να την μεταδίδει ακαριαία στην επιφάνεια της Γης χωρίς τις μεγάλες απώλειες που έχει, λόγω τριβής, η ενσύρματη μετάδοση ενέργειας. Δεν θα χρειάζεται μεγάλα καλώδια και μετασχηματιστές, ούτε πολύπλοκους κινητούς μηχανισμούς. Άρα θα είναι φθηνή, άφθονη και καθαρή με την έννοια πως θα επηρεάζει ελάχιστα το περιβάλλον. Το μειονέκτημα πάντως αυτής της τεχνικής είναι πως, επειδή πρόκειται για μικροκυματική ακτινοβολία, αν δεν εστιαστεί με ακρίβεια αλλά διαχυθεί υπάρχει ο κίνδυνος της ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης ακόμη και θανατηφόρου ατυχήματος (μια ισχυρή δέσμη μικροκυματικής ακτινοβολίας μπορεί κυριολεκτικά να ψήσει έναν άνθρωπο ή να προκαλέσει θανατηφόρα ασθένεια π.χ. καρκίνο). Γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή και ακρίβεια χιλιοστού. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις οι επιστήμονες της JAXA υποστηρίζουν ότι ένα πλήρες δίκτυο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διάστημα και την ασύρματη μετάδοσή της στη Γη θα είναι διαθέσιμο το αργότερο ως το 2040, κάτι που θα επιτρέψει στο μεταξύ την Ιαπωνία να ξεφορτωθεί τα επικίνδυνα πυρηνικά της εργοστάσια, όπως έδειξε και η περίπτωση του πυρηνικού ατυχήματος το 2011 στη Φουκουσίμα.

zenithmag.wordpress.com/

greek1

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου