Έρχεται το Κβαντικό χρήμα! (φωτογραφία)


Μια ομάδα φυσικών φέρεται να έχει παρουσιάσει ό,τι μπορεί κάλλιστα να είναι ένα πρωτότυπο –ασφαλές από απάτες- «κβαντικό χρήμα».
Χρησιμοποιώντας μια εικόνα που κωδικοποιείται στις πολώσεις των μονών φωτονίων, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πειραματικά ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο θα είναι σχεδόν «αλεξίσφαιρο» σε μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή, λόγω του γεγονότος ότι άγνωστες κβαντικές πληροφορίες δεν μπορούν να αντιγραφούν τέλεια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσιευμένη εικόνα είναι απλώς ένα πρωτότυπο, καθώς πραγματικά κβαντικά χρήματα δεν έχουν εκτυπωθεί ακόμα.
quantum_banknote
«Έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατή η χρήση κβαντικών καταστάσεων για να προετοιμάσουμε ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο δεν μπορεί ιδανικά να αντιγραφεί χωρίς να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης τις μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες. Παρέχουμε τις συνθήκες ασφαλείας για τα κβαντικά χρήματα διερευνώντας τα φυσικώς-εφικτά όρια για την πιστότητα της 1- ως-2 αντιγραφής αυθαίρετων ακολουθιών των qubits. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν ως μέτρο ασφάλειας στην κβαντική διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων», δήλωσαν οι ερευνητές.
Η ιδέα του «κβαντικού χρήματος» είχε αρχικά προταθεί από τον φυσικό Stephen Wiesner, ο οποίος σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε το 1983, υποστήριξε ότι με τη χρήση της κβαντικής φυσικής κάποιος θα μπορούσε να δημιουργήσει τραπεζογραμμάτια που θα ήταν αδύνατο να πλαστογραφηθούν.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου