EINAI TA ONEIPA ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ;‏


1 (81 ).gif


Είναι τα όνειρα απλά όνειρα, η μία προέκταση της φυσικής μας πραγματικότητας; Καταναλώνουμε το 1/3 της ζωής μας στον ύπνο κι αν τα όνειρά μας είναι πραγματικά; Αν η αντίληψη ότι τα όνειρα είναι απλά όνειρα, βασίζεται σε μια παρανόηση της φύσης της συνείδησης και της φυσικής πραγματικότητας;  «Είμαι πραγματική, είπε η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Αν δεν ήμουν πραγματική, δε θα ήμουν σε θέση να κλαίω..»
Θεωρούμε δεδομένο πως το μυαλό μας βάζει τα πάντα μαζί. Όλα όσα βιώνουμε είναι μια δίνη των πληροφοριών που συμβαίνουν στο μυαλό μας.
Ο Βιοκεντρισμός- μια νέα «θεωρία των πάντων» – μας λέει ότι ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι τα σκληρά αντικείμενα που σκεφτόμαστε, αλλά μάλλον τα εργαλεία που το μυαλό μας χρησιμοποιεί για να θέσει τα πάντα μαζί. Είναι το κλειδί για τη συνείδηση, και για το,«γιατί σε πειράματα με σωματίδια, χώρο και χρόνο – αλλά και τις ιδιότητες της ύλης- υπάρχει σχέση με τον παρατηρητή.»
Κατά τη διάρκεια τόσο των ονείρων όσο και της εγρήγορσης, στο μυαλό μας ρέουν κύματα πιθανοτήτων ώστε να δημιουργήσει μία φυσική πραγματικότητα, γεμάτη με ένα λειτουργικό σώμα. Μπορούμε να σκεφτούμε και να βιώσουμε αισθήσεις σε έναν κόσμο τρισδιάστατο. Έχουμε απορρίψει τα όνειρα επειδή τελειώνουν όταν ξυπνάμε. Ωστόσο, η διάρκεια της εμπειρίας δεν σημαίνει ότι έχει οποιαδήποτε λιγότερη βάση στη φυσική πραγματικότητα.
Συνειδητό Ονείρεμα και Ανόργανα Όντα: “O άνθρωπος πορεύεται προς την γνώση όπως πορεύεται προς τον πόλεμο, σε αδιάπτωτη εγρήγορση, με φόβο, με σεβασμό και απόλυτη αυτοπεποίθηση. Το να πορεύεσαι προς τη γνώση ή προς τον πόλεμο με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι λάθος, και όποιος το πράξει ίσως δε ζήσει για να το μετανιώσει.
1 (40)  1 (47 ).gif
1 (64  ).gif  1 (41)  1 (52  ).gif
Βεβαίως, δεν πιστεύουμε ότι μέρα με την ημέρα η ζωή είναι λιγότερο πραγματική, επειδή κοιμόμαστε ή πεθαίνουμε. Είναι αλήθεια ότι δε θυμόμαστε γεγονότα από τα όνειρά μας όπως θυμόμαστε γεγονότα κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης. Το γεγονός όμως ότι, οι ασθενείς με Alzheimer μπορεί να έχουν μικρή μνήμη των γεγονότων δεν σημαίνει ότι ζωή τους είναι λιγότερο πραγματική.
Ή ότι τα άτομα που λαμβάνουν ψυχοφάρμακα δεν βιώνουν φυσική πραγματικότητα, ακόμη και αν τα χωροχρονικά γεγονότα που βιώνουν είναι παραμορφωμένα ή δεν θυμούνται όλα τα γεγονότα όταν τα φάρμακα παρέρχονται, βεβαίως, ο καθένας που είχε σεξουαλική επαφή με τέτοια άτομα μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Επίσης, έχουμε απορρίψει τα όνειρα ως εξωπραγματικά μόνο και μόνο επειδή είναι συνδεδεμένα με την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όμως, είναι και οι ώρες εγρήγορσής μας εξωπραγματικές επειδή συνδέονται με την νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μας;
Βέβαια, η βιο-φυσική λογική της συνείδησης – είτε κατά τη διάρκεια ενός ονείρου είτε κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης – μπορεί πάντα να εντοπιστεί προς τα πίσω, είτε προς τους νευρώνες είτε στο Big Bang. Αλλά σύμφωνα με τον Βιοκεντρισμό, H πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη συνείδηση μας.
Σε αντίθεση με τα όνειρα, υποθέτουμε ότι πραγματικός κόσμος είναι απλά «εκεί έξω» και ότι δεν παίζουμε κανέναν ρόλο στην εμφάνισή του. Νομίζουμε ότι είναι διαφορετικοί κόσμοι. Ωστόσο, πειράματα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο: Η καθημερινή πραγματικότητα, δεν είναι περισσότερο αντικειμενική ή ανεξάρτητη από τον παρατηρητή απ ότι στα όνειρα.
Το πιο ζωντανό παράδειγμα γι’ αυτό, είναι το περίφημο πείραμα των δύο οπών. Όταν παρακολουθούμε ένα σωματίδιο να περνάει μέσα από τις τρύπες, συμπεριφέρεται όπως μια σφαίρα, που διέρχεται από τη μία ή την άλλη τρύπα. Αλλά αν κανείς δεν παρατηρεί το σωματίδιο, παρουσιάζει τη συμπεριφορά ενός κύματος που μπορεί να περάσει μέσα από τις δύο τρύπες ταυτόχρονα. Αυτό και άλλα πειράματα μας λένε ότι τα μη παρατηρούμενα σωματίδια υπάρχουν μόνο ως κύματα πιθανότητας. Οι “κριτικοί’’ υποστηρίζουν ότι, αυτή η συμπεριφορά περιορίζεται στο μικροσκοπικό κόσμο (!).
Αλλά η άποψη των «δύο κόσμων» δηλαδή, ένα σύνολο φυσικών νόμων για μικρά αντικείμενα, και ένα άλλο για το υπόλοιπο του σύμπαντος, δεν έχει καμία βάση και τίθεται υπό αμφισβήτηση σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.
Το 2009, ερευνητές έδειξαν ότι η κβαντική συμπεριφορά επεκτείνεται στην καθημερινή σφαίρα:Φτιάχτηκε μία πλεξούδα από ζεύγη ταλαντευόμενων ιόντων έτσι ώστε οι φυσικές τους ιδιότητες να παραμείνουν ενωμένες μεταξύ τους όταν θα χωριζόταν από μεγάλες αποστάσεις. «τρομακτική δράση από απόσταση»  «Τέτοιες καταστάσεις δεν παρατηρούνται στη φύση», δήλωσαν οι συντάκτες.
«Αυτό μπορεί να είναι απλά λόγω της αδυναμίας μας να απομονώσουμε επαρκώς το σύστημα του ενδιαφέροντος από το άμεσο περιβάλλον. Τεχνικός περιορισμός .» Άλλα πειράματα με τεράστια μόρια που ονομάζονται «buckyballs» δείχνουν επίσης ότι η κβαντική πραγματικότητα εκτείνεται πέρα από το μικροσκοπικό κόσμο.
Είτε είμαστε ξυπνητοί είτε ονειρευόμαστε, αντιμετωπίζουμε την ίδια βιο-φυσική διαδικασία.Πράγματι υπάρχουν διαφορετικές ποιοτικές πραγματικότητες αλλά,
εφόσον σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, είναι ‘πραγματικές’.
Cogito Ergo Sum
1 (84 ).gif  1 (81 ).gif
1 (55 ).gif  1 (77 ).gif  1 (73 ).gif
Στο βιβλίο του Robert Lanza, ‘Biocentrism’ υπάρχει αναλυτικά, η επιστημονική εξήγηση της θεωρίας του Βιοκεντρισμού.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου