Το Curiosity βρήκε ίχνη του υδάτινου παρελθόντος του Αρη

Το Curiosity βρήκε ίχνη του υδάτινου παρελθόντος του Αρη
Τα κροκαλοπαγή πετρώματα που εντόπισε το Curiosity μαρτυρούν ότι ρυάκια έτρεχαν κάποτε στην επιφάνεια του Αρη Πηγή: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA βρίσκεται στην επιφάνεια του Αρη μόνο επί επτά εβδομάδες, ωστόσο ήδη προσέφερε στους επιστήμονες στοιχεία που μαρτυρούν ότι κάποτε έρεε νερό στον Κόκκινο Πλανήτη.


Το ρομποτικό όχημα έστειλε φωτογραφίες που απεικονίζουν κροκαλοπαγή πετρώματα – πετρώματα που αποτελούνται από κροκάλες τουλάχιστον σε ποσοστό 50%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αποστολής, το μέγεθος και το στρογγυλεμένο σχήμα των βότσαλων από τα οποία αποτελείται το πέτρωμα μαρτυρούν ότι οι κροκάλες διαμορφώθηκαν χάρη στο νερό και «ταξίδεψαν» μαζί του προκειμένου να εναποτεθούν στο σημείο όπου εντοπίστηκαν. Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι το Curiosity ανακάλυψε ένα δίκτυο από αρχαία ρυάκια.

Τα πετρώματα πιστεύεται ότι εναποτέθηκαν σε αυτό το σημείο πριν από αρκετά δισεκατομμύρια έτη, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

ΠΗΓΗ
Πηγή

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου