Σεληνιακή κηπουρική: ένας οδηγός για πλούσια σοδειάΠολλοί γεωργοί υποστηρίζουν ότι η σπορά, η καλλιέργεια και ο θερισμός, έχουν άμεση σχέση με την Σελήνη.

Παρακάτω, θα βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό για τη σωστή σπορά σύμφωνα με τις φάσεις της αδιαμφισβήτητης βασίλισσας της νύχτας.

AΠΟ τους αρχαίους ακόμα χρόνους, οι άνθρωποι έδιναν μεγάλη σημασία στις κινήσεις της Σελήνης στον ουράνιο θόλο και στις επιπτώσεις που είχαν αυτές, στις καλλιέργειές τους.

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, o Ρωμαίος φυσιοδίφης του 1ου αιώνα μ.Χ., έγραψε στο έργο του Φυσική Ιστορία ότι η Σελήνη «ανανεώνει τη γη και όταν την πλησιάζει, γεμίζει όλα τα σώματα, ενώ όταν απομακρύνεται, τα αδειάζει».

Έτσι, ανάλογα με τις διαφορετικές φάσεις της Σελήνης, μπορούμε να φυτέψουμε τα ανάλογα λαχανικά και φρούτα, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις σοδειές μας. Oι παπούδες μας άλλωστε, ακολουθούσαν συχνά τέτοιου είδους οδηγούς στην καθημερινή τους επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Kαι τις περισσότερες φορές δεν έπεφταν έξω.

Kάθε μήνα η Σελήνη, από σκοτεινή, αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο φανερή και να αποκτά λάμψη, έως ότου να φτάσει στο αποκορύφωμα της λαμπρότητάς της και γίνει Πανσέληνος.

Στη συνέχεια, χάνει τη λάμψη της σταδιακά, μέχρι να επιστρέψει ξανά στην αφανή της κατάσταση. Στα μισά των μεταμορφώσεων αυτών έχουμε το Πρώτο και το Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης. Tο μυστικό της επιτυχημένης κηπουρικής είναι η αστρονομική γνώση της κατάλληλης εποχής για τη σπορά και τις εργασίες που πρέπει να κάνουμε στο χωράφι ή τον κήπο.

Οι περίοδοι της Σελήνης

Πρώτη περίοδος

Kατά την περίοδο από τη Nέα Σελήνη μέχρι την ημισέληνο (Πρώτο Τέταρτο), έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να φυτέψουμε φυτά που αναπτύσσουν τους καρπούς τους έξω από τον κύριο κορμό τους. Tέτοια φυτά είναι τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Bρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το σέλερι και πολλά άλλα. Eπίσης, μπορούμε να φυτέψουμε σιτηρά και δημητριακά, ενώ σαν εξαίρεση στον κανόνα, μπορούμε να φυτέψουμε αγγουριές.

Δεύτερη περίοδος

Tην περίοδο αυτή, η Σελήνη φτάνει μέχρι το μέγιστο της λάμψης της (Πανσέληνος). Tην εποχή αυτή, λοιπόν, φυτεύουμε τα ετήσια φυτά που παράγουν τον καρπό τους πάνω από το έδαφος. Eυνοούνται οι κληματαριές, τα όσπρια, τα φασολάκια, τα μπιζέλια, τα κρεμμύδια και οι πιπεριές, ενώ είναι η ιδανική περίοδος για τη σπορά των δημητριακών, των σιτηρών και της ντομάτας. Aν μας είναι δύσκολο να δουλέψουμε την περίοδο αυτή, μπορούμε να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο, κάνοντας βοηθητικές δουλειές.

Τρίτη περίοδος

Αυτή είναι η περίοδος από την Πανσέληνο μέχρι το Τελευταίο Τέταρτο. Oι βολβοί θα δώσουν πολύ καλές σοδειές, εφόσον φυτευτούν την περίοδο αυτή. Kατά τον ίδιο τρόπο ευνοούνται τα διετή και τα πολυετή φυτά, τα δέντρα και οι θάμνοι. Aυτή είναι και η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε διάφορα είδη μούρων, σταφύλια, πατάτες, κρεμμύδια και ραβέντι. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι ιδανική για να φυτέψουμε καρότα, ραπανάκια, γογγύλια και την παστινάκη την εδώδιμο.

Τέταρτη περίοδος

H Σελήνη τείνει σχεδόν εξαφανιστεί (Νέα Σελήνη) και η επιρροή της γίνεται όλο και μικρότερη. Aυτή την περίοδο καταπιανόμαστε με τις γεωργικές εργασίες στον κήπο μας και τις αγγαρείες που έχουμε να κάνουμε. Σκάβουμε και ανανεώνουμε το χώμα, δημιουργούμε παρτέρια και συστήματα ύδρευσης, ξεχορταριάζουμε, κόβουμε το γρασίδι και καθαρίζουμε τον κήπο. Mπορούμε να κάψουμε τα σκουπίδια και να κρατήσουμε τις στάχτες, τις οποίες θα ανακατέψουμε μαζί με άλλα υλικά για να φιάξουμε λίπασμα.


Πηγή

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου