ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Μεγάλη αύξηση γνωρίζουν οι Μασόνοι με νέους και άτομα διαφορετικών θρησκειών που ενώνονται κάτω από την πίστη σε ένα «υπέρτατο ον»
Στην φωτογραφία (από αριστερά): Φώτιος Σπυρίδωνος, Βον Werner, David Bloom και Ramsey El-Atm.

Από την αυστραλέζικη ‘The Age’ / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Ένας μουσουλμάνος, ένας Εβραίος και ένας ΈλληναςΟρθόδοξος προσέρχονται σε μια Τεκτονική Στοά. Μήπως αυτό ακούγεται σαν αστείο; Δεν είναι – απεναντίας λέγεται ότι είναι η αρχή μιας τάσης.

Την ώρα που η άλλοτε ισχυρή, εσωτερική εταιρία του Τεκτονισμού φαινόταν να βρίσκεται στο νεκροκρέβατό τηςκαθώς με 120.000 μέλη το 1970 βρέθηκε με μόλις 13.000 το 2009,δείχνει τώρα να έχει λάβει μια ένεση με νέο αίμα – και μάλιστα από μέχρι πρόσφατα απρόσμενες πηγές.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι δεκαετίες της παρακμής φαίνεται να έχουν σταματήσει, με την οργάνωση να ισχυρίζεται ότι βιώνει την μεγαλύτερη αριθμητική αύξηση από άνδρες ηλικίας κάτω των 35 ετών. Φαίνονται να προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα εθνικών καταγωγών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Εκτός από τους παραδοσιακούς Προτεστάντες και τους τρεις παραπάνω(Εβραίους, Ορθόδοξους και Μουσουλμάνους), έχουν προσελκύσει επίσης Βουδιστές, Ινδουιστές και Ρωμαιοκαθολικούς – η ένταξη των οποίων στην μασονία είχε απαγορευτεί με παπικό διάταγμα.

Παρέλαση Μασόνων στην Αυστραλία!
Ένα από τα νεότερα μέλη είναι ο Ramsey El-Atm, ένας 20χρονοςφοιτητής διοίκησης επιχειρήσεωνμουσουλμάνος και με καταγωγή από τον Λίβανο. Όταν εγγράφτηκε στη Στοάέδωσε τον όρκο επάνω στο Κοράνι της οικογένειάς του.

Κατάγεται από το Mooroolbark αλλά είναι μέλος μιας Στοάς στοGreensborough όχι πολύ μακριά από το Πανεπιστήμιο La Trobe, όπου φοιτεί στο τρίτο έτος του πτυχίου του. '' Είχα ένα ενδιαφέρονγια τον Ελευθεροτεκτονισμό από την ηλικία των 10, όταν ο δάσκαλας των Αγγλικών μίλησε γι 'αυτό. Έκανα έρευνες γι 'αυτό και έγινα μέλος λίγο πριν τα 19α γενέθλιά μου. Είμαι τώραμασόνος τρίτου βαθμού (‘Δάσκαλος’).

''Το ότι είμαι Τέκτων δεν έρχεται σε αντίθεση με την ισλαμικήμου πίστη. Τα περισσότερα από τα άλλα μέλη της Στοάς μου είναι Χριστιανοί, αλλά, με το να είσαι Μασόνοςτο μόνο που πρέπει να πιστεύεις, είναι σε ένα υπέρτατο ον. Δεν έχει σημασία ποιο είναι αυτό.
Ο David Bloom, ο οποίος είναι Εβραίος, υπήρξε μέλος για 10 χρόνια, ακολουθώντας την παράδοση από τον πατέρα του και τον παππού του. Εργάζεται ως IT project manager, είναι οπροηγούμενος ‘Δάσκαλος’ της Στοάς του Gardenvale. '' Είναι μία φιλική οργάνωση και μπορείς να συναντήσεις ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανεξαρτήτως της θρησκείας τους.''

Ο Φώτιος Σπυρίδωνος (Fotios Spiridonos) που εργάζεται ως υπάλληλος της πολιτείας στο σχεδιασμό των μεταφορών, και είναιμέλος εδώ 17 χρόνια, είναι Ελληνορθόδοξος. '' Όταν για πρώτη φορά εντάχθηκα, οι γονείς μου είχαν μείνει άφωνοι. Αλλά τώρα υπάρχουν πολλοί Έλληνες μέλη.''

Ο Ελευθεροτεκτονισμός, μια αμφιλεγόμενη οργάνωσηπουμερικές φορές περιγράφεται ως «μυστική»με σκοτεινές ρίζες μεταξύ των κτιστών της μεσαιωνικής Ευρώπης, εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τη σημερινή μορφή του το 1717 στο Λονδίνο. Χρησιμοποιεί τα εργαλεία των κτιστών αλληγορικά για να δείξει ότι αποτελεί ''ένα σύστημα ηθικής καλυμμένο από ένα πέπλοαλληγορίας και συμβόλων''.

Στις μέρες της παγκόσμιας πληροφορίας, η οργάνωση έχεικαταλάβει ότι πρέπει να είναι λιγότερο μυστικοπαθής. Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Victoria,ο Vaughan Werner, πρώην αστυνομικός της Βικτώρια, αισθάνεται άνετα να δείχνει το σύμβολο της Στοάςσε επισκέπτες.
Πάνω από την καρέκλα του Δάσκαλου στη κεντρική Στοά του Dallas Brooks Centre στην Ανατολική Μελβούρνη είναι έναμεγάλο συμβολικό μάτι. '' Αυτό είναι το μάτι της θείας ύπαρξηςπου τα βλέπει όλα . Είναι εκεί ειδικά για τον Μεγάλο Δάσκαλο γιανα του υπενθυμζει ότι παρά τη δύναμή του, ο Θεός πάντα βλέπει.''


    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 blogger-facebook:

Δημοσίευση σχολίου