21 Ιουλ 2012

ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ -- ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ( ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ )‏



Το τηγανόψωμο είναι μια κλασσική ευβοιώτικη νοστιμιά!!!
Θα το βρείτε σχεδόν σε όλα τα ταβερνάκια στην Εύβοια, όπου μην διστάσετε να το παραγγείλετε και να το απολαύσετε!
Είναι όμως πολύ εύκολο να φτιάξουμε και δικό μας σπιτικό.
Θα σας δώσω την συνταγή που φτιάχνω εδώ και χρόνια.
Την συνταγή αυτή μου ζήτησε η φίλη μου η Λίλα, που λείπει μακριά από την Χαλκίδα. Το έφτιαξε, το φωτογράφισε και όπως μου είπε το ευχαριστήθηκαν όλοι και πιο πολύ η κορούλα της.
Πάμε να το φτιάξουμε κι εμείς!


Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό αλεύρι σκληρό σταρένιο
1 φακελάκι μαγιά ξερή (8 γρ.)
λίγο αλάτι (προαιρετικά)
λίγο ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το τηγάνισμα) 
φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
νερό χλιαρό
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αναμειγνύουμε με την μαγιά και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι αν θέλουμε και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε χλιαρό νερό.
Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Να μην είναι ούτε τόσο υδαρής όπως η ζύμη στους λουκουμάδες, ούτε τόσο σφιχτή όπως η ζύμη για το ψωμί.
Ζυμώνουμε για λίγο και στην συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μια λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε μια πετσέτα.
Το αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του. Μπορούμε αν θέλουμε να το βάλουμε σκεπασμένο και στον φούρνο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, στους 25-30 βαθμούς.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πατάμε να ξεφουσκώσει και την ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος πορτοκαλιού.
Τα απλώνουμε με τον πλάστη να ανοίξουν, δίνοντας είτε στρογγυλό είτε ορθογώνιο σχήμα. Εγώ συνηθίζω να τα κάνω στρογγυλά, η Λίλα τα έκανε ορθογώνια.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και τριμμένη φέτα.
Διπλώνουμε την ζύμη ώστε να «κλείσει» μέσα της την φέτα και την πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να απλώσει και να ενωθεί η φέτα με το ζυμάρι.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία.
Βάζουμε στο τηγάνι μας λίγο ελαιόλαδο, και αφού κάψει καλά, τηγανίζουμε κάθε ψωμάκι χωριστά.
Φροντίζουμε να τηγανιστούν καλά και να μην μας μείνει άψητο το εσωτερικό τους.
Απολαμβάνουμε τα τηγανόψωμα ζεστά.
Με τα παραπάνω υλικα, γίνονται 7 τηγανόψωμα.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

Δημοσίευση σχολίου

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

 
Copyright © 2014 Ο Κλοιός